Om Spanien

I detta avsnitt skriver vi kort om Spaniens geografi, politik, klimat och olika regioner. Efter att ha läst denna artikel kommer du att känna till grunderna. Du hittar även en del spännande inlägg om Spanien på våra sidor. Det enda du behöver göra är att använda vår sökfunktion. Då vår sajt innehåller tusentals ord och handlar om hundratals ämnen, finns alltid risken att informationen inte är uppdaterad. Anser du att vi måste publicera ny aktuell info om Spanien på någon av våra sidor, är du välkommen att kontakta redaktionen med tips på hur vi kan göra vår spanska sajt ännu bättre.

Iberiska halvöns läge, längst ut på den europeiska kontinenten innebär en närhet både till Afrika, bara 14 kilometer bort, och till Amerika på andra sidan Atlanten, vilket ger landet en speciell strategisk betydelse. Mot den bakgrunden är det lätt att förstå att Spanien spelat en central roll i olika kulturers och civilisationers historia och att Spanien utgör en viktig länk i den Sydeuropeiska kedjan av halvöar runt Medelhavet.

Spaniens befolkning och språk

Landet med sina över fyrtio miljoner invånare, har en genomsnittlig befolkningstäthet på ca 80 invånare per kvadratkilometer, vilket är lägre än genomsnittet för EU-länderna. En ojämn befolkningsfördelning har skapat obalans mellan regionerna som sinsemellan har mycket olika befolkningstäthet. Som följd av industrialisering och urbanisering koncentreras Spaniens befolkning allt mer till kustområdena med påföljande avfolkning av inlandet, med undantag för storstäderna.

Spanska (castellano) talas över hela territoriet och är det språk som vanligen används inom förvaltningen. Katalanskan i Katalonien, galiciskan i Galicien, baskiskan i Baskien och valencianskan i regionen Valencia är språk som allmänt talas i respektive region.

Politisk struktur i Spanien

Spanien är enligt 1978 års konstitution en rättsstat i socialt och demokratiskt hänseende och statskicket är parlamentarisk monarki.

Huvudstaden är Madrid, där kungen residerar och regeringen har sitt säte likväl som den lagstiftande makten (senaten och deputeradekammaren) och den dömande makten.

För närvarande består den spanska staten av sjutton självstyrande regioner (Comunidades Autónomas) och två städer Ceuta och Melilla som var och en styrs av stadgar för autonomi (Estatuto de Autonomía).

Författningen tilldelar de olika självstyrande regionerna egen regeringskompetens, och konflikter mellan statlig och regional förvaltning löses av en konstitutionsdomstol.

Spaniens regioner

Spaniens rika mångfald och de stora kontrasterna i fråga om geografi, klimat och natur framträder tydligt i de olika regionerna, som i vissa fall samarbetar för att främja turismen.

Så föddes Espana verde det gröna Spanien ur Galiciens, Asturiens, Kantabriens och Baskiens satsning på att framhäva gemensamma drag. I landsändans natur, klimat och kokkonst, turistlivet på stränderna och i bergen, och i fråga om idrott- och sportaktiviteter. Samt det som i Spanien kallas turismo rural, dvs. inkvartering på lantgårdar.

Den mest utvecklade sol- och badturismen finns i regionerna Valencia, Andalucien och Katalonien, med välutbyggd och diversifierad infrastruktur. Andra regioner i inlandet, España Interior, som Aragonien, Kastilien och León, Kastilien-La Mancha och Extremadura lockar med sina historiska städer (varav många är en del av världsarvet; ett rikt arv av konst och sevärdheter), sina kulinariska upplevelser och storslagna landskap för naturälskaren.

Hos andra självstyrande regioner som La Rioja, Madrid, Murcia och Navarra ligger charmen i en stark tradition och särprägel som bjuder besökaren på rika natur- och kulturupplevelser. España Insular spanska övärlden hör utan tvekan till de mest populära turistmålen. Balearerna, i Medelhavets hjärta, bjuder på fantastiska kuster med stränder och möjligheter till vattensport, och Kanarieöarna utanför afrikanska Atlantkusten är ett verkligt paradis med stränder, vulkanlandskap och exceptionellt klimat året runt.

Totalt finns det 17 självständiga regioner i Spanien:

 • Andalusien
 • Aragón
 • Asturien
 • Balearerna
 • Baskien
 • Extremadura
 • Galicien
 • Kanarieöarna
 • Kantabrien
 • Katalonien
 • Kastilien La Mancha
 • Kastilien och Leon
 • Madrid
 • Murcia
 • Navarra
 • Rioja
 • Valencia

Klimatet i Spanien

Klimatet varierar starkt i olika delar av Spanien vilket många inte känner till. För många svenskar som bestämmer sig för att resa till Spanien är sol och bad två av de viktigaste ingredienserna som gör Spanien attraktivt. Även om solen skiner mer än i Sverige så gör den inte alltid det och det regnar också, ibland t o m ganska mycket.

Med en kustremsa på över 200 mil det mesta utmed Medelhavet kanske man ibland glömmer bort att Spanien har så mycket mer att erbjuda än playalivet. Det finns också ett annat” Spanien. Och det kan erbjuda mycket! Spanien har ett klimat och en natur som kan skifta totalt från en plats till en annan. Därför är landet vanligtvis beskrivet som en liten kontinent. I stora drag kan man hitta följande geografiska områden på spansk mark.

Den norra kusten mot Atlanten Detta är den norra havsgränsen mellan den franska och portugisiska gränsen. Det är en mycket fuktig och bergig trakt med ständigt gröna skogar och ängar. Kusten som huvudsakligen består av branta klippor har utmärkta sandstränder, fiskebyar och stora hamnar för handelsfartyg. På dess västliga del är kusten mycket klippig och havet har skapat underbara fjordar i Galicien som ibland påminner om Norge. Det är ett behagligt klimat i regionen och temperaturen är mild med mycket regn under året.

Pyrenéerna

Denna bergskedja avgränsar Spanien från Frankrike och har bergstoppar på över 3 000 meter. Ur landskapssynpunkt är det en fantastisk region – med insjöar, skogar, vattenfall – och där finns också åtskilliga skidorter. I en stor del av området är klimatet typiskt för bergsområden med exempelvis korta svala somrar och stränga vintrar med mycket snö.

Inlandet

Det består huvudsakligen av en högslätt (meseta) på en höjd av ca 650 meter omgiven av berg som skyddar området från kontakt med haven som omger halvön. Dess klimat är därför mycket hårt och strävt; vintrarna är kalla, somrarna heta och det regnar inte så mycket. Mellan denna väldiga högplatå och Pyrenéerna ligger Ebrodalen som är en dalgång med en flod som har samma namn – den längsta i Spanien – och ett klimat som liknar högslättens.

Den östra Medelhavsdelen

Detta är landskapet mellan den franska gränsen och Andalusien. Beroende på avståndet från bergen har kusten långa sandstränder med vikar och vissa klippinslag. Under största delen av året är himlen molnfri och temperaturen mycket behaglig. Sommarvärmen mildras av havsbrisen. Vintrarna på Costa Blanca är de mildaste i hela Spanien. Regnskurar – vilka är normala i norra delen (Katalonien) blir mer och mer sällsynta ju längre söderut man kommer. Denna region omfattar klimatmässigt också Balearerna som ligger utanför kusten. Balearerna har ett typiskt Medelhavsklimat men något svalare p.g.a. havsbrisen.

Andalusien

I inlandet mot söder består högslätten av bergskedjor och parallella högplatåer. En av bergskedjorna i Andalusien är Sierra Nevada och här finns den högsta punkten på hela halvön (Mulhacén 3 478 m). Dess Medelhavskust är ganska klippig medan den på atlantsidan är platt och sandig. Klimatet i regionen är samma som i de flesta länder i Europa som ligger runt Medelhavet, med varma somrar, milda vintrar och lite regn. I vissa delar inne i landet kan temperaturen stiga över 40 grader på sommaren. Vintrarna är något svalare än på Costa Blanca beroende på närheten till Atlanten. I vissa delar av Andalusien regnar det mycket på vintern liksom att det ofta förekommer häftiga snöfall i Sierra Nevada.

Kanarieöarna

De sju vulkanöarna i denna ögrupp ligger ute i Atlanten utanför Afrikas västkust. Klimatet där är mycket behagligt året runt – med en medeltemperatur på runt 20 grader. Det kan enkelt beskrivas som en bra svensk sommar som aldrig slutar, dock med en något större luftfuktighet. Vintrarna är behagligt milda och på sommaren blir det aldrig några värmeböljor, Utsidan domineras av höga berg som har sin högsta punkt på berget Teide på Teneriffa, och som med sina 3.718 meter är den högsta bergstoppen i hela Spanien.