Evenemang och traditioner i Spanien

För många turister är Spanien massor med sol, vita stränder och billig sprit. Alla dessa saker är sanna. Men landet bjuder dessutom på en enastående kultur, som det många gånger kan vara svårt att få upp ögonen för från sitt hotellfönster. Här skall vi beskriva olika evenemang, festligheter och högtider som du, om du har tur och befinner dig i Spanien just då, kan få uppleva.

Fest, glädje och folklig yra är ingredienserna i den spanska fiestan. De stora högtiderna är spridda över året och här agerar alla huvudrollsinnehavare och åskådare samtidigt.

Festligheterna, som är ett genuint uttryck för den spanska livsglädjen, följer tätt efter varandra på olika platser och tider och besökaren kan därför alltid hitta det rätta ögonblicket att delta i en av dessa magiska och spektakulära tilldragelser som allt som oftast skapar avbrott i vardagen i vårt samhälle.

Det är ingen överdrift att påstå att spanjoren tycker om fester, stora fester. Varje spansk stad och de flesta byar har sin egen fest, eller feria som det heter på spanska. Dessa stads- eller byfester firas alltid till minne av ett skyddshelgons födelsedag och kan pågå i flera dagar med allt ifrån tjurfäktningar, nöjesfält och marknader till sång, musik och dans praktiskt taget dygnet runt. Att bo nära en feriaplats kan då innebära några nätter helt utan möjlighet till sömn.

Nyårsfirande

Nyårsfirandet i Spanien är också speciellt. De bofasta och turisterna firar in det nya året tillsammans på gatan. Det är tradition att den 31 december klockan 24.00 hälsa det nya året genom att äta 12 druvor, en för varje klockslag. Varje år rapporteras olyckor där folk har fått kvävningsattacker eller t.o.m dött av druvorna. Det går fort och det gäller att tugga snabbt och svälja långsamt. Sen dricks det mängder av cava – spansk “skumpa”.

Ferias stadsfesterna & helgdagar

Varje spansk stad och by har sin egen feria – fest, och den hålls normalt i samband med stadens skyddshelgons födelsedag. På de stora orterna på Costa del Sol är det stora folkfester med dagliga tjurfäktningar, nöjesfält, marknader och sång, musik och dans dygnet runt.. När det är feria klär andalusiskorna upp sig i sina färggranna klänningar.

Fiestas Nacionales – Nationella helgdagar

Då är affärer, banker och kontor stängda i hela landet. Förutom de rörliga helgerna påsk och pingst är de viktigaste helgdagarna i Spanien:

  • Año nuevo eller Noche vieja nyår – 31 december
  • Dia de los Reyes trettondagen – 5 januari
  • Dia del Trabajo arbetarnas dag – 1 maj
  • Asuncion – spansk helg – 15 augusti
  • Hispanidad – Columbus reser iväg – 12 oktober (Spaniens nationaldag)
  • Todos los Santos alla helgons dag – 1 november
  • Dia de la Constitucion Spaniens konstitution – 6 december
  • Immaculada Concepcion – spansk helg – 8 december
  • Dia de Navidad – juldagen – 25 december

Påsken i Spanien Semana Santa

Det hela börjar på palmsöndagen då folket står utanför kyrkorna och väntar med palmblad i händerna och slutar på påskdagen med den mest hoppfulla processionen där en färggrant klädd Kristusgestalt är huvudattraktionen.

Dessutom utförs på många orter lokala passionsspel till exempel den i Rio Gorde, norr om Málaga, som besöks av tusentals turister från hela världen.

Påskveckan anses vara den viktigaste religiösa högtiden under året i Spanien, med stora processioner i de flesta orter i hela landet. Naturligtvis också i Andalusien och på Costa del Sol. Málaga har den största processionen i hela Spanien och Sevilla anses ha den vackraste. Under Semana Santa (Heliga veckan) anordnas dag för dag i tusentals byar och städer en fascinerande religiös gatuteater som organiseras av sällskap: cofradias.

Konkurrensen är hård bland medlemmarna om att få vara med och bära de värdefulla figurerna i precessionståget. Det krävs ibland flera dussin bärare av de tunga tronerna med gestalterna. Och det blir täta pauser som bestäms av bärlagets ledare genom att han klingar i sin klocka.

Den tyngsta figuren väger 6 ton och bärs av över 100 män. På Costa del Sol ordnas de största påskprocessionerna i Málaga varje dag under påskveckan mellan klockan 19.00 och 24.00, då det nästan är omöjligt att ta sig fram på gatorna.

Hur firar man påsk i spanien?

Påsk i Spanien är lite annorlunda än i Sverige. De spanska traditionerna är mer religösa och inte riktigt lika festliga som vi är vana med i Sverige. När man firar påsk i Spanien börjar man vanligtvis med palmsöndagen och avslutas med påskdagen. Firandet pågår således i en vecka och är som mest kännetecknat av processioner, som redan nämt ovan.

I vissa delar av Spanien, främst i Katalonien, är det vanligt att under påsk i Spanien äta “Monas de Pascua”. Detta är en påsktårta, eller chokladfigurer, som gudföräldrar ger till sina gudbarn.

En annan tradition i Spanien på påsk är att barn i skolan ritar “la Vella Quaresma”, med 7 stycken ben. Denna fungerar sedan som en kalender där barnen i skolan får klippa bort ett ben varje dag, i en vecka fram till påskfirandet börjar i Spanien.

Cabalgata de Reyes – Trettondagsafton i Spanien

Den 5:e januari är dagen då de tre kungarna, los Reyes magos, Balthazar, Gasbar och Melchior, anländer. Det är ungarnas höjdpunkt. De tre vise männen, som är de spanska barnens motsvarighet till jultomten drar igenom de spanska städerna i en procession med en svans av barn bakom sig.

Då fylls städernas och byarnas gator med barn som går ut för att se den kungliga processionen och försöka fånga någon av tusentals karameller som kastas ut till allmänheten. Det faktum att presenterarna öppnas först påföljande dag gör att verkar det som om folk väntar till den 5:e alltså sista dagen, med att köpa sina presenter.

I stora städer, såsom i Málaga, är det inte ovanligt att hitta affärer som har öppet långt in på natten och tom ibland efter midnatt. Den följande morgonen vaknar häftigt väntande barn upp och ser att de tre kungarna har varit där och lämnat presenter efter barnen önskelistor som de skrivit

Romerian – En enorm picknick på landet

Romerian är en slags religiös pilgrimsfärd med gamla anor. Datumen varierar från stad till stad. Utklädda i oxkärror eller vagnar dragna av hästar beger sig folket ut på landet – el campo. Ryttare till häst i färggranna kläder utgör en anslående del i festbilden.

I början är romerian en lugn tillställning, medan den efterhand övergår till en jättepicknick och folkfest med musik och dans, mat från det spanska köket och dryck. Det är en stor fest som börjar och slutar samma dag och där man drar ut på landet och äter och dricker, dansar och sjunger till sena kvällen.

Musik- och dansevenemang

Några av de spanska musikevenemangen hör till de internationellt mest framstående.
Den symfoniska säsongen i Madrid, Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca, Alicante, Las Palmas på Gran Canaria och Santa Cruz på Teneriffa. Operaföreställningarna i Madrid, Barcelona, Sevilla, Bilbao och Oviedo, med framstående artister i några av den dramatisk-musikaliska scenens bästa föreställningar.

Inom dansen märks föreställningarna under Festivales Internacionales de Música y Danza i Granada och Santander och under Madridäsongen (höstfestivalen) Ballet Nacionals föreställningar.

Semana Internacional de Música Religiosa (kyrkomusik) i Cuenca är framstående i sin kategori. När det gäller jazzmusik kan de internationellt uppmärksammade festivalerna i Vittoria, San Sabastian, Madrid och Barcelona nämnas.

Spanska högtider, festivaler och festligheter

Fest, glädje och folklig yra är ingredienserna i den spanska fiestan. De stora högtiderna är spridda över året och här agerar alla huvudrollsinnehavare och åskådare samtidigt.

Festligheterna, som är ett genuint uttryck för den spanska livsglädjen, följer tätt efter varandra på olika platser och tider och besökaren kan därför alltid hitta det rätta ögonblicket att delta i en av dessa magiska och spektakulära tilldragelser som allt som oftast skapar avbrott i vardagen i vårt samhälle.

Det spanska kalenderiet för festivaler är välfyllt och lockande, och kostformer som musik, dans, film och teater är representerade. Internationell kända solister och grupper, förstklassiga orkestrar, artister och uttolkare av en varierad konstnärlig reportoir, fyller programmen i de många föreställningar av olika slag som året runt finns att välja på i Spanien.

Teater- och filmfestivaler

Dessa evenemang är inte bara intressanta för det rika utbudet av film, utan även för de priser som delas ut till skådespelare, skådespelerskor, regissörer med flera. Av internationellt intresse är Festival Internacional de Cine i San Sebastián, Semana Internacional de Cine i Valladolid (Seminci), Festival de Cine Fantástico i Sitges (Barcelona) och Festivales de Huelva (Cádiz), m fl.
Vad beträffar teaterverksamheten ges förutom det sedvaliga säsongsprogrammet dramastiska cykler under teaterfestivalerna i Barcelona (Festival GREC på sommaren), Mèrida (Klassisk Teaterfestival), Almagro (Internationell Festival för Klassisk Teater), Cádiz (Iberamerikansk Teaterfestival) och i Madrid (Madrids Höst-festival).

Karnevaler

I februari under årets första fest i Spanien intas arenan av masker och harlekindräkter, jättar och demoner. Under karnevalen i Lanz (Navarra) berättar mytologiska figurer (Ziripot och Zaldico) om tusenåriga traditioner, under karnevalen i Villanueva de la Jara (Cácares) bränner man dockan Pero-Palo. I Cádiz får karnevalen med sina musikkapell en anstrykning av satur och buffa, för att på Teneriffa och i Las Palmas på Gran Canaria förvandlas till en färggrann fest för ögat.

Eld och krut intar högsätet i mars. Valencia firar sina traditionella, världskända fallas, och här saknas varken fantasi, tumult eller passion i festligheterna, som inte skulle vara sig lika om man inte brände de enorma karikatyrfigurerna, los ninots.

Religiösa fester

Den viktigaste religiösa högtiden är påskveckan och firandet har starka traditioner. Bland de religiösa processionerna med vackra pasos (scener ur Kristi liv) hör de i Sevilla, Valladolid, Zamora, Murcia och Cuenca till de mest kända och besökta.

Marknader och processioner

Våren kommer med en explosion av ljus och färger, som givit namn åt den vårliga festen i Murcia, I Sevilla firas fruktsamhetens Feria de Abril, en fräggrann, folkloristisk och uppsluppen vecka, En färgstark ögonfröjd är även festen moros y cristianos (morer och kristna) som i Alcoy (Alicante) i öster når oöverträffade höjder.

Lantliga fester och marknader förekommer i hundratal över hela landet. Vissa är kända vida omkring som La Caballada i Atienza (Guadalajara) och A rapa das bestas (vildhästfångsten) i La Groba-bergen i Galicien, och den allra främsta i fråga om festlig festyra och skönhet är festen Rocío i Almonte (Huelva) till Den Heliga Madonnans ära.

En annan viktig religiös fest är firandet av Corpus Cristi (Kristi lekamens dag) i Toledo, där hundratals religiösa brödrarskap deltar i processioner. Uppmärksammat är även firandet i Camunas (Toledo) och Berga (Barcelona).

Årstidernas fester

San Juan-natten vid midsommartid i juni har sitt speciella firande där man går på glödande kol i San Pedro Manrique (Soria) och håller festen Caragols i Ciudadela på Menorca.

Festen framför andra i juli är San Fermín i Pamplona. De berömda tjurrusningarna är kända världen över och besökarna är många. Fester och marknader som den galiciska Ribarteme och de återuppståndnas i Santa Marta eller den asturianska boda vaquerira är andra exempel på skördetidens många fester i Spanien.

Elche i södra delen av provinsen Alicante är spelplats för en annan av de stora nationella festerna: el Misterio som i augusti firas till minne av Jungfru Marias himmelsfärd.

Byfester och folklore

Mycket typiska är bl a byfesterna (Fiestas Mayores) i Alberca (Salamanca), Vejer del la Frontera (Cádiz), Toro (Zamora), Ondarroa (Vizcaya), Logrono, Soria som äger rum perioden augusti till oktober.

Julen är den sista av årets alla fester och den firas i Spanien med egna traditioner, som de traditionella julkrubborna och trettondagsparaderna (de tre vise männen).

Folkloren uttrycker det spanska folkets djupaste känslor och nedärvda kunskap. Nästan varje region har ett rikt arv av danser och sånger som inspirerar till många poetiska och koreografiska föreställningar. Bland de mest kända är folkdanserna muneria i Galicien, jotas från Aragonien och Valencia, Kataloniens sardana, Baskiens zortico och Andalusiens sevillanas.